Оформление договоров купли-продажи транспортных средств между юридическими лицами

  • 28 Nov 2019
  • by tbavto7
  • 0 Комментарии

Для оформлення договорів купівлі-продажу транспортних засобів між юридичними особами необхідні наступні копії документів, завірені підписом і печаткою:

Для юридичної особи-продавця

1.Статут, зміни до статуту (якщо були)

2.Витяг або виписка з ЄДРПОУ

3.Свідоцтво про державну реєстрацію

4.Протокол з рішенням засновників продати транспортний засіб (або рішення власника, якщо засновник один)

5. Наказ на продаж транспортного засобу

6.Протокол зборів засновників з рішенням обрати директора

7.Наказ на призначення директора

8.Довіреність на уповноважену особу (якщо це не директор)

9.Техпаспорт, паспорт уповноваженої особи, ідентифікаційний код

10.Видаткова накладна на транспортний засіб (обов’язково вказати суму з ПДВ, без ПДВ)

Для юридичної особи-покупця

1.Статут, зміни до статуту (якщо були)

2.Витяг або виписка з ЄДРПОУ

3.Свідоцтво про державну реєстрацію

4.Протокол з рішенням засновників придбати транспортний засіб (або рішення власника, якщо засновник один)

5. Наказ про придбання транспортного засобу

6.Протокол зборів засновників з рішенням обрати директором

7.Наказ на призначення директора

8.Довіреність на уповноважену особу (якщо це не директор)

9.Паспорт уповноваженої особи, ідентифікаційний код

 

 

 

Якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна, у тому числі транспортного засобу, є юрособа чи фізособа-підприємець, то така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені податковим кодексом функції податкового агента (п. 173.3 ПК).

Юридична особа, купуючи транспортний засіб у фізичної особи, фактично виплачує йому дохід, із суми якого вона як податковий агент зобов’язана утримати й перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. Однак якщо автомобіль легковий (мотоцикл, мопед) і протягом року у фізичної особи це перший продаж автомобіля (мотоцикла, мопеда), доходи від його реалізації не підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб і військовим збором. Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи із ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Якщо продаж легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) у фізособи вже не перший у році або це не легковий автомобіль (мотоцикл, мопед), то ПДФО і ВЗ за зазначеними вище ставками юрособа-покупець перераховує до бюджету в день перерахування коштів в оплату ТЗ зі свого поточного рахунка або протягом трьох банківських днів із дня, що настає за днем, у якому проведено розрахунки за ТЗ через касу підприємства. Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року обкладається ПДФО за ставкою 5 %, визначеною в п. 167.2 ПК (5 %), та ВЗ за ставкою 1,5 %.

Приватне підприємство «Укравтосвіт» надає послуги з експертної оцінки транспортних засобів та має відповідні дозволи на здійснення такої діяльності.